Friday, September 18, 2015

Ya Allah, wahai Tuhan yg memegang rahsia segala sesuatu, jadikanlah aku redha terhadap apa-apapun yg Engkau tetapkan

Ya Allah, aku tidak meminta seseorang yang sempurna dari sisiMu,tidak ya Rabbi. Kerana Engkau pun pasti Maha Mengetahui sesungguhnya keadaanku,Engkau tahu udlu aku ini hanyalah hambaMu yang pernah singgah di jurang nerakaMu, dan akupun tahu tiada sorang pun yang sempurna didunia ini dari kesalahan atau kekurangan.
Maka aku meminta padaMu seorang yang tak sempurna ya Rabb, sehingga dia merasa sempurna ketika diriku hadir dalam kehidupannya keranaMu..
Seseorang yang kan kusayangi kerana kelembutan hatinya, seseorang yg kan kucintai kerana keindahan akhlaknya,seseorang yang kan kukasihi kerana kehalusan budinya,seseorang yang akan kukagumi kerana kesantunan sikapnya,seseorang yang kan kupuja kerana kerendahan hati dan kesederhanaannya,seseorang yang mahu menerimaku seikhlas hatinya..
Yang tak akan pernah ku menduakan cintanya hingga akhir hayatku tiba..
Seseorang yang kan ku hibur hatinya bila dia sedang bersedih..seseorang yang kan ku sapu airmatanya ketika dia menangis..seseorang yg kan ku jadikan bahuku tempatnya bersandar saat dia penat..
Seseorang yg kan ku dengar segala keluh-kesahnya, seseorang yang kan ku pertaruhkan nyawaku demi menjaga kehormatannya, seseorang yang ketulusan dan kesetiaan hati ini hanyalah untuknya.. Yg kan selalu kujanji bersamanya hingga malaikat maut menjemputku tiba..
Ya Allah, wahai Tuhan yg memegang rahsia segala sesuatu, jadikanlah aku redha terhadap apa-apapun yg Engkau tetapkan.. Dan jadikan barakah dalam apa-apa yg Engkau takdirkan, wahai Tuhan yang memegang hikmah segala sesuatu. Andai Engkau berkehendak lain, sesungguhnya sebenar-benarnya kehidupan adalah kehidupan akhirat, maka jadikanlah kehendakMu, bukan kehendakku.. Aminn ya rabbi...
Sesungguhnya aku tidah mengetahui,sedangkan Engkau Maha Mengetahui, takdirkanlah kebaikan bagiku, dan jadikanlah hatiku meredhainya..
Aku tidak pernah memilihmu untukku,tapi Allah memilihmu untukku,
Aku tidak pernah mengharap mncintaimu, tapi Allah telah menundukkan hatiku utk mencintaimu,
Aku tidak pernah bermimpi untuk mendampingi mu, tapi Allah yang telah menunjukkan jalan hidupku untuk mendampingimu,
Aku juga tidak pernah berharap menanggung rasa ini atas cintaku padamu, tapi Allah yang telah memberi rasa ini dan harus ku tanggung atasmu,
Itulah aku adanya..
Tidak pernah kurasa untuk mengatur hatiku sendiri..
Kerana sang Pemilikku yg telah mengaturkan dan menentukan bagaimanaku dan apa yg kurasakan disaat ini.

No comments:

Post a Comment